Pješačke staze i biciklizam

Pješačke staze mogu se podijeliti na lungomare staze koje su namijenjene najširem krugu šetača, prate obalu otoka, prolazeći brojnim uvalama i uvalicama te na lagane i teže pješačke staze.
Lagane pješačke staze namijenjene su također širem krugu šetača, i uglavnom presijecaju divnu unutrašnjost otoka.
Teže pješačke staze namijenjene su isključivo aktivnim šetačima, odnosno planinarima. Atraktivnost takvih staza je u netaknutoj prirodi te brojnim vidikovcima.
Na otoku Krku je uređeno i obilježeno 300 kilometara pješačkih staza. Spomenute staze koriste se kao nova turistička zanimljivost. Posebno su atraktivne u proljeće i jesen jer se na taj način ljubiteljima pješačenja omogućuje da svoj boravak na Krku provedu u prirodi.

Predviđeno je za obilazak cjelokupne pješačke staze 12 dana, a dnevne ture traju od 4 do 6 sati. Naime, kako bi se olakšalo kretanje po dobro obilježenim pješačkim stazama, dostupna je odgovarajuća mapa.
Pješačke staze protežu se također i unutrašnjim dijelom otoka, neovisno o glavnim odnosno frekventnim prometnicama te imaju dodir s kulturnim, povijesnim, etnografskim i ostalim zanimljivostima otoka. Na taj se način omogućuje ljubiteljima prirode da osim same rekreacije, upoznaju povijest, kulturu te floru i faunu otoka Krka.
Privlače li vas vrhovi, a uz to ste ljubitelj prirode i planinarenja, svakako krenite prema Velom vrhu (541 m te najvišem vrhu otočnih planina – Obzovi 568 metara), do kojih ćete doći obilježenim stazama iz Punta i Bašćanske Drage. Mir, spokoj, pogled iz snova, najkraća je ocjena dojma koji ćete i vi steći popnete li se na Veli vrh i Obzovu.
Sa šetnje 200-tinjak metara dugim Putem glagoljaša, od mjesta Gabonjin (kod Dobrinja) prema crkvici sv. Petra, te bašćanskom stazom glagoljice, vratit ćete se opušteni i obogaćeni znanjem glagoljskih slova.

Svakako bi trebalo posjetiti planinarsku obilaznicu "Putevima Dobrinjštine", stazu u dužini oko 20 kilometara. Sa osam kontrolnih točaka prolazi područjem raznolikih biljnih zajednica te slikovitih sela (kreće iz mjesta Šilo do Dobrinja te se opet spušta do Šila).
Nizom manifestacija nastoji se privući goste, odnosno ljubitelje prirode i aktivnog odmora da otkriju pješačke staze otoka Krka. Manifestacija pod nazivom „Pješačka tura krčkim putevima šparoga“, odvija se u travnju, obuhvaća višesatnu šetnju te vožnju brodom, a na kraju avanture slijedi fritaja od 1002 jaja sa šparogama čija su ljekovita svojstva poznata već 3000 godina.

"Volim jesen – Pješačimo jesen" je manifestacija organizirana u sklopu "Europskog tjedna mobilnosti", a sastoji se od malog sajma poljoprivrednih i autohtonih eko-etno proizvoda kao i sportske opreme za pješačenje te organizirane pješačke ture sa startom i ciljem na krčkoj rivi.

Većinu pješačkih staza na otoku Krku moguće je koristiti i kao biciklističke. Naime, zbog ubrzanog tempa života te stresa, sve se više pozornosti pridaje aktivnom odmoru pa tako i biciklizmu. Osim rekreacije, cilj je produžiti samu turističku sezonu.
Tako se na otoku Krku održava niz različitih manifestacija kao što je „Proljeće na kotačima“, manifestacija čiji je cilj promidžba krčkih biciklističkih putova pogodnih za izlete skuterima, biciklima i quadovima, te „Volim jesen – Bodul bike“, vođena rekreativna biciklijada šetnicama grada Krka uz prigodni zabavni program.

Osim što se protežu uzduž obale, dakle stazama koje zovemo lungomare, biciklističke staze također prolaze i unutrašnjim dijelom otoka uz frekventne prometnice.

Uz novu rekonstruiranu prometnicu od Krka prema Malinskoj napravljena je biciklistička staza, odvojena zelenim pojasom. Proteže se na dionici od skretanja za Valbisku do ulaza u grad Krk.

(preuzeto sa službenih stranica TZ otok Krk)

 

Dolazak:
Odlazak:
Prijava
Username *
Password *
Remember Me